2014. dec. 23.

Karácsony a kisházban

A kilencszáznegyvenes években épült kis vályogházban eredetileg a nagymama lakott, aki legendásan takarékos sváb asszonyként mindenből képes volt előállítani valami hasznosat, megmentve az utókornak a szanálásra ítélt értékeket. Gyermekként az Őrségből a gazdag fővárosi családokhoz került egykori cselédlány a szegényes, szoba-konyhás otthonban mintaszerű háztartást és fenséges konyhát vezetett, felnevelt két gyereket, sőt unokáját, Katát is megtanította sok hasznos fortélyra.  Nyerges Kata lakberendező hétköznapjaiban és „OldDekor” nevű családi vállalkozásában ma is bőven profitál az életre szóló nagyanyai hagyatékból, vagyis a kézimunkák, a bútorfestés, a praktikus újrahasznosítás tudományából.  





Mert legyen az burkolás és falfestés, bútor antikolás, felület -és motívumfestés, kárpitozás, vagy lakástextil varrás: Kata és párja Misi nem ismernek lehetetlent, akár a saját vagy megrendelőik otthonában. Előző, bordóban úszó otthonukat már bemutattam  nektek a magazinok oldalain. Leginkább a klasszikus-nosztalgikus és a vidéki-rusztikus stílusú enteriőrökben mozognak otthonosan, melyekben szépen felújított polgári-antik berendezéssel vagy újrafogalmazott parasztbútorokkal dolgoznak. Mindehhez francia és belga textíliákból varrják a körítést: függönytől a párnákig, ágyterítőktől az abroszokig. Pár éve még textilraktárnak és házi varrodának használták ezt a kertjük végében álló öreg épületet, amely ma otthonukként szolgál. Így a lebontástól megmenekült műhelyből  három hónap alatt elkészült olcsó rezsijű, kis alapterületű új otthon nem csak a házi-költségvetésnek tett jót, de a nagymama emlékét is méltón őrzi. Az újjászületett öreg ház szoba-konyhás nappaliját téli esténként megtölti a sültgesztenye, a fahéjas sütemény, a forralt bor illata, csakúgy, mint nagyi békebeli karácsonyaikor.






Az épület külső arculata, a bontott tégla  falak és burkolatok Misi, a férj keze munkáját dícsérik, míg az otthonos belső terekben Kata élhette ki minden ötletét. Hollandiában tett rendszeres utazásaikból merítve, az ott látott kis alapterületű, egyszerre bohém és elegáns polgári otthonok inspirálták azokat az eklektikus enteriőröket,  melyeket merész  részletekkel – dekorfestés, koptatott felületek, antik csillárok - fűszereztek. Kata könnyedén házasította egymással a repedező parasztbútort és az elegáns falikárpitot, a barokk tükröt és a bontott téglát, az ónémet szekrényt és az aranyrojtos zuhanyfüggönyt, a zsákvászonnal borított hűtőszekrényt vagy a bársonnyal bevont villanybojlert.








A nappali penész-textúrás falai cseppnyi aranyport kaptak, a konyha régi fenyőkomódjai koptatott fehérbe öltöztek, az előszoba retró szekrényeit textiltapétával burkolták. Átfestve, antikolva, textillel bevonva, szétszedve és újból összerakva értelmezték újra őket, de kidobni egyetlen darabot sem lehetett.  Épp úgy, ahogy a nagymama tanította...
A 2o14. decemberi Széplak magazinban megjelent cikkemmel szeretnék Mindnyájatoknak boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánni és megköszönni, hogy követitek munkáimat a blogon és az újságokban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése