2014. dec. 10.

Kartonkarácsony

-Adott volt három kisgyerek, két felnőtt, meg egy költözés. Utóbbi velejárójaként több tucat karton doboz. Nem is volt más teendő, mint figyelni, részt venni, és folytatni a gondolatmenetet...”- így emlékszik a 2o1o-es „házfoglaló” hangulatára  Vimola Dóra, aki férjével Balázssal  és egy éves ikreikkel Budapest belvárosából a Budai tájvédelmi körzet területére költöztek épp. Amikor a fővárosi nyüzsgő életüknek hátat fordítva egy idilli tájba, a kopár budaörsi dolomit sziklákkal, fekete fenyvesekkel és megannyi védett növénnyel határolt területre érkeztek, nem csak életmódjuk, de hamarosan egész gondolkodásuk is igazodni kezdett az őket körülölelő természethez. Miközben a nagy múltú és komoly tempóban fejlődő sváb településsel ismerketek, alkotó kedvüket a modern társasház szerkezetkész, kertkapcsolatos lakásában is kiélhették.





 Olyan burkolatokat és berendezést próbáltak választani, mely a páratlan panorámát láttatni engedő hatalmas üvegtáblák és a nyers beton felületek közé egyaránt beilleszthető. Ami a gyerekek számára otthonos és biztonságos, teret enged a közös játéknak és a nyugodt elvonulásnak, ugyanakkor tükrözi a fiatal szülők ízlésvilágát és nem ragad le egyetlen stílusnál sem. Ösztönösen, nyitott szemmel és jó ízléssel válogattak a nagyrészt hazai lakberendezési palettán. Így az extravagáns belsőépítészettel bíró lakás modern-eklektikus hangulatába némi nosztalgikus retró és ipari loft is helyet kért magának, ez utóbbi az Artkraft üzletéból. Az alapterület csaknem felét jelentő konyha-étkező-nappali hármasában látványosan megmutatkozik ez a játékos dinamika: az egyedi kialakítású konyha fényes zöld üveglemezeit és a hozzájuk rendelt króm étkezőgarnitúrát nagyszerűen ellensúlyozzák a vidám narancssárga faliboxok és a monokróm tapéta fatörzs-motívumai, valamint Dóra poszter méretűre nagyított fotója. A modern vonalú, krómkéményes kandalló jól viseli a krémszínű Andantebőrgarnitúra és a fehér retró kagylófotelek társaságát, melyekre Balázs csapott le egy lomtalanítás során. Mindkét ülőbútort narancs-fekete textíliákkal idomították a fekete gyapjúszőnyegek és puffok hangulatához, a sokat látott szenesláda és a hatvanas éveket idéző, örökifjú barna kanapé formáihoz.










A magabiztos lazasággal berendezett térben azonban a főszereplők maguk a bájos hármas ikrek, akiknek egyéniségük eltérő, ám energiájuk gyakran összeadódik. Így van ez a családi ünnepek alkalmával is, amikor az egész lakás a lázas készülődés terepe lesz. Közösen készül az alkalmi faldekoráció – a dekorszalaggal megrajzolt fenyőfa kontúr – és idén is új színt kapnak a karton karácsonyfára illeszthető díszek… Mert ebben a családi házban - a bólogató fenyőfákra való tekintettel - kicsit másképp zajlik az év legszebb ünnepe. Anya raktárszobájából előkerülnek a kis és nagyméretű, elemenként egymásba illeszthető karton karácsonyfák, melyeket aztán saját ötleteik szerint együtt díszít fel Luca, Panni és Máté.







Még a költözés alatt, a felnőtteknek feleslegessé vált, de a gyerekek által azonnal babaházzá, kuckóvá, autóvá átlényegült kartondobozok ihlették meg a művészi vénájú édesanyát, aki már kislányként, fotográfus édesapja mellett rászokott a szabad asszociációkra, az alkotás okozta sikerélményre. Így a szétnyűtt dobozok ötletéből pár hónap alatt formatervezett, környezetbarát játékok – babaház, építőelem, családfa, fenyőfa – születtek a keze alatt, melyek nagyszerűsége épp a gyermeki egyszerűségben és a végtelen praktikumban rejlik. A „KreARTON” játékok egyéni, elmélyült alkotómunkához ugyanúgy használhatók, mint közös családi barkácsoláshoz, sőt közösség-építő és terápiás funkciójuk is óriási. 








Az otthoni teszt-időszak után jól vizsgáztak már óvodai, iskolai csoportfoglalkozáson és felnőtt workshopok alkalmával. Az idei designhéten az Artkraft műhelyében és a KÉK /kortárs építészeti központ/ által kiírt „Szintér-projekt”  program keretében sokan kipróbálták rajtuk saját kreativitásukat. Az ott összegyűlt, elmélyült karácsonyfa-hajtogató érdeklődőknek már nem kell gondolkozniuk az idei ünnepi ajándékon: hisz a megoldás a kartonban és saját fantáziánkban rejlik!
Alterbatív karácsonyi cikkemet az Otthon&kert magazin december-januári számában találjátok. Gyertek játszani a Vizitkártya és a KreArton közös játékában, karton ajándékokért! Köszönöm a megosztást!

1 megjegyzés:

  1. Gratulálok a lakáshoz, nagyon szép és élhető, ja és persze az ikrekhez is!

    VálaszTörlés