2015. ápr. 15.

Kortársak, kis képekben

-„szombaton is jöhetsz, estig itt vagyok…”-  fixálja a találkozónk időpontját Koós Ágnes, a Kiskép galéria ötletgazdája és tulajdonosa. Meg sem lepődöm az ajánlaton, hisz Ági általában, sőt mindig ott van a szeren és gondosan küldi róla az értesítést… Legyen az őszi tökfaragó verseny, forralt boros éjszakai művészpiknik, maszkabálos farsangi forgatag, vagy tavaszköszöntő mini-tárlat: csöppnyi galériája köré komoly felhajtást szervez. Egyik projektje a „budavári kutyák fotózáshoz egyesüljetek!”, miközben az adakozó gazdik pénze árva ebekhez vándorol, jótékonyan…  De rendez rajzversenyt és random várjátékot is, ahová bárki benevezhet április végén!  






S ahogy szórólap- osztogatás közben zsigerből animálja az álmos várnegyed lakóit,  s ahogy lelkesen mozgatja a mintegy százötven kortársművésznyi közösségét, bizonyára bevillan emlékeiből az első plakátterv, amit még a külker főiskolán készített…  majd az utazások, ahogy a sok kis képpel teletűzdelt kollégiumi szobaszegletből a föld szinte minden sarkába eljutott. Magyar cégek jóhírét vitte a világba, évekig élt Münchenben és geofizikus férjével Santiago de Cubában,  kiállításokat és kolóniákat szervezett, majd egy kiválóan fényképező fiúgyermeket szült. A kalandozások kora és megannyi tárgyi emléke ott sűrűsödik budai háromszobás otthonában, mely minden luxust nélkülöz, de mégis ezernyi személyes kincset rejt. 






A Kubai bányákból Trabantban szállított ásványok a saját készítésű üvegvitrinekben és Latin-amerikai kultikus szobrok az antik rekamié körül. Perui és mexikói szőnyegek és inka motívumos falikárpitok a francia artdecó garnitúra felett. Kubai plakátok és a férjnek névnapra ajándékozott impozáns kőoroszlán a virágos teraszon… és képek, képek mindenhol! Festmények, grafikák, akvarellek - családi hagyatékból és rendszeres vásárlásból - melyek már alig férnek a falakon, így három éve külön galériát követeltek maguknak. 




A családi vállalkozás ötletét támogatták a művészbarátok is – többek között Kéri Imre és Decsi Ilona - akik inspiráló menedékként szolgáltak a hétköznapi darálóban, a tizenhét évnyi és tízezer riportnyi fejvadászós hivatásban. Róluk, a köztünk élő kortársakról szól az öt éve indult műtermek.com blogfolyam, amit az alkotók hitvallása, Koós Ági empatikus riport-jegyzetei és fia, Kakas Misi művészi fotói töltenek meg folytonosan megújuló tartalommal.







„Lépj be és láss!”  - hangzik a saját kútfőből származó, műtermi kalandozásra invitáló szlogen, ami a Kiskép galéria jelmondata is egyben. Tavaszi Vizitkártya a Széplak magazinban, az április-májusi lapszámban. Köszönjük a megosztást!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése